Etusivu > Medialle > Tiedotteet > Tiedotteet 2024

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat myrkkyä konetyöaloille

Jaa

koulutus

Kysyntä on yleisesti varsin vahvaa maarakennus-, bioenergia- ja metsäalojen koneurakointipalveluissa. Koneyritysten kannattavuus on metsäalalla viime vuoden tasolla, maarakennusalalla kannattavuuden heikkeneminen jatkuu. Yrittäjät ovat kuitenkin motivoituneita ja selkeä enemmistö yrittäjistä näkee yritystensä tulevaisuuden vahvana ja lupaavana etenkin metsäkonealalla. Tulevaisuutta varjostaa konetyöaloja vaivaava työvoimavajaus, joka näyttää pahenevan erityisesti metsäkonealalla.

-    Hallituksen kaavailemat ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat myrkkyä konetyöalojen työvoimavajeen korjaamisen kannalta. sanoo Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.

Koneyrittäjien tilannetta on selvitetty markkinatilannekyselyllä sekä viime vuoden tilinpäätösten perusteella.  Tulosselvitys viime vuoden (2023) tuloksista kertoo, että koneurakoinnin kannattavuus keskimäärin parani viime vuonna, mutta tuloskehitys vaihteli aloittain. Yritysten tulostaso säilyi lähes ennallaan haketusalalla, kääntyi selkeään laskuun maarakennusalalla ja koheni jo neljättä vuotta peräkkäin puunkorjuualalla. Turvealalla yritysten tulostaso putosi eniten.

-    Tuoreen markkinatilannekyselymme mukaan koneyritysten kannattavuus on pysynyt tänä vuonna keskimäärin noin viime vuoden tasolla puunkorjuussa, mutta maarakennusalalla kannattavuus on hieman laskenut, Jaakkola kertoo.

Kysyntä puunkorjuussa kasvussa, maarakennusalalla laskussa

Metsäkonealan kysyntä on ollut tänä vuonna varsin vahvaa. Enemmistö metsäalan yrittäjistä näkee kysynnän kasvua puunkorjuussa myös loppuvuonna. Maarakennusalan yrittäjät sen sijaan ennakoivat kysynnän laskua.

-    Syynä metsäalan urakoinnin vahvaan kysyntään on edelleen puun tuonnin katkeaminen Venäjältä. Energiapuun korjuun kysyntää kasvattaa energiaturpeen käytön voimakas väheneminen.

-    Kyselymme mukaan maarakennusalan tarjouspyynnöt ovat vähentyneet ja tarjoajien määrä pyyntöä kohden on kasvanut. Urakoiden hintatason yrittäjät näkevät olleen hienoisessa laskussa.

Työvoimatilanne on parissa vuodessa selkeästi heikentynyt

Työvoimasta on vajausta lähes joka toisessa metsäalan yrityksessä. Alle puolessa metsäkonealan yrityksistä työvoimaa on sopivasti puunkorjuupalveluiden kysyntään nähden. Maarakennusalallakin noin joka kolmannella yrityksellä on vajausta työvoimasta. Työalasta riippumatta kolme neljästä yrittäjästä kokee, että työvoiman löytyminen on työlästä tai että sitä ei löydy ollenkaan.

-    Hallituksen leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta eivät mitenkään helpota työvoiman koulutusta ja saatavuutta meidän kasvualallemme. Konetyöaloilla ammattia vaihtavat aikuiset ovat merkittävä ryhmä, ja tähän ryhmään aikuiskoulutustuen poisto iskee. Tätä ei pitäisi toteuttaa.  Lisäksi ammatillisen koulutuksen rahoitukseen suunnitellut muutokset leikkaavat kaikelta koneopetukselta määrärahoja ja eniten ammattitutkinnoista, joka sekin haittaa aikuisopiskelijoita. Täyäkään ei pitäisi toteuttaa, Jaakkola sanoo.

Yrittäjien motivaatio korkealla

Yrittäjien motivaatio yrittämiseen on keskimäärin hyvällä tasolla. Hieman yli puolet sekä maarakentajista että metsäkoneyrittäjistä kertoi markkinatilannekyselyssä, että heidän motivaationsa omaan koneyrittämiseen on hyvä tai erittäin hyvä. Metsäalan yrittäjien kouluarvosanat motivaatiolle ja toiminnan kannattavuudelle ovat parantuneet parissa vuodessa huomattavan, jopa hämmästyttävän paljon. Myös maarakentajilla hyvä motivaatiotaso on lisääntynyt.

Yrityksensä tulevaisuuden näkymiä piti vahvoina 75 % metsäalan yrityksistä ja 60 % maarakennusyrityksistä.

Tärkeimpinä kehityskohteina koneyrittäjät näkevät yrityksissään tuottavuuden noston, kustannusten karsinnan sekä hinnoitteluun panostamisen.

-    Metsäkoneyrittäjät näkevät myös investoinnit ja uuden työvoiman palkkaamisen varsin tärkeinä kehityskohteina. Maarakentajilla nousee lisäksi esiin halu laajentua uusille toimialoille, Jaakkola kertoo.

Tiedot perustuvat Koneyrittäjien markkinatilannekyselyyn ja tulosselvitykseen. Markkinatilannekysely tehtiin 6.–12.8.2024 ja siihen vastasi 188 jäsenyrittäjää. Tulosselvityksen Koneyrittäjät ry:n jäsenyritysten tilinpäätöksistä vuodelta 2023 on tehnyt Dun & Bradstreet Finland Oy. Analysoitujen yritysten lukumäärä on 500–600 yritystä vuosittain.

Lisätietoja:    
Simo Jaakkola, varatoimitusjohtaja, puh 040 9009 414
Ville Järvinen, va. toimialapäällikkö, maarakennusala, puh 040 9009 424

Koneyrittäjät ry on energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.

 

Koneyrittäjät - Koneyrittäjät ja Finnmetko Oy

puh. 040 900 9410

Toimisto
avoinna klo 8.30 - 16.00
kesäaikaan 8.30 - 15.00
Sitratie 7
00420 Helsinki
etunimi.sukunimi@koneyrittajat.fi
Toimihenkilöiden yhteystiedot

Aluetoimistot:
Arvi Kariston katu 7
13100 Hämeenlinna
puh. 040 9009 419

Tietosuojaseloste.

Medialle

Tiedotteet